Wi-Fi Alliance, Yeni Güvenlik Özellikleri İçeren WPA3 Protokolünü Duyurdu.

wi-fi-allience-guvenlik-protokolu
wi-fi-allience-guvenlik-protokolu


Wi-Fi Alliance sonunda kablosuz güvenlik protokolü WPA’nın  uzun zamandır beklenen yeni nesillini (WPA3) duyurdu.

WPA3 mevcut WPA2'nin yerini alacak, WPA2 en az 15 yıl boyunca kullanılan ve her gün milyarlarca kablosuz cihazın akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve IOT cihazlarda dahil olmak üzere yaygın olarak kullanılmaktaydı.

Bununla birlikte, WPA2, ortak güvenlik sorunu olan "şifresiz" açık Wi-Fi şebekeleri nedeniyle güvensiz olarak değerlendirilmekteydi; şifresiz WiFi ağındaki herkesin diğer cihazlarla bağlantıları görülebiliyor ve müdahale edebiliyordu.

En önemlisi, WPA2, yakın zamanda saldırganların bilgisayarlar ve erişim noktaları arasındaki  trafiği engellemesine veya şifresini çözmesine olanak tanıyan KRACK (Key Reinstallation Attack)saldırısına maruz kalmıştı.

Bu yılın ilerleyen aylarında hem kişisel hem de kurumsal kablosuz cihazlar için mevcut olacak yeni Wi-Fi güvenlik standardı gelişmiş güvenlik ve gizlilik sunuyor.

  • WPA3 protokolü, açık şebekelerde kişiselleştirilmiş veri şifreleme yoluyla kullanıcı gizliliğini güçlendirmek için güncellemeler taşıyor. 
  • WPA3 protokolü aynı zamanda Kaba Kuvvet (Brute Force) ve Sözlük(Dictionary) saldırılarına karşı koruma sağlayarak, bilgisayar korsanlarının sık kullanılan şifreleri kullanarak birden fazla giriş denemesi yapmasını engellemek üzere tasarlandı. 
  • WPA3 protokolü, güvenlik ayarlarını yapılandırmak için genelde ekrana sahip olmayan cihazlar, yani IoT cihazları için basitleştirilmiş güvenlik sunmak üzere tasarlandı.
  • Son olarak, hükümet, savunma ve endüstriyel organizasyonlar gibi daha yüksek güvenlik gereksinimleri olan WiFi kullanıcılarının ağlarını korumak için 192-bit şifrelemeye sahip olacak. 

Donanımların, WPA3 güvenlik protokolünü kullanmak için Wi-Fi Alliance tarafından onaylanması gerektiği için, yeni güvenlik standardının hızlı bir şekilde gelmesi beklenmiyor.

Aygıt üreticilerinin yeni kablosuz güvenlik standardını desteklemesi aylar sürebilir, ancak ilk WPA3 sertifikalı aygıtların bu yıl sonuna kadar gönderilmesi bekleniyor.

 thehackernews’dan alıntıdır. 

Hiç yorum yok: