Tek Karakterli Bir Mesaj, Herhangi Bir Apple iPhone, iPad veya Mac'inizi Çökertebilir.

tek-karakterle-apple-cokuyor
tek-karakterle-apple-cokuyor

Yalnızca tek bir karakter iPhone'unuzu çökertebilir ve iOS'teki Messaging uygulamasının yanı sıra WhatsApp, Facebook Messenger, iOS için Outlook ve Gmail gibi popüler uygulamalara erişimi engelleyebilir.

İlk kez İtalian Blog Mobil World tarafından görülen bu yeni ciddi bug, yalnızca iPhone'ları değil, aynı zamanda iPad'ler, Mac'ler ve işletim yazılımlarının en yeni sürümlerini çalıştıran OS aygıtlarını da içeren geniş bir Apple aygıtları yelpazesini etkiliyor.

Daha önceki 'metin bombası' bugları gibi bu bug da kullanıcılar tarafından kolaylıkla kullanılabilir; Kullanıcılar, 70 milyon kişi tarafından konuşulan yerel bir Hint dili olan Telugu'dan yalnızca bir karakter göndererek karşısındaki cihazı çökertebiliyorlar.

Alıcı sembolü içeren basit bir mesajı aldığında veya bu sembolü metin editörüne yazarsa, karakter Apple'ın iOS Yayın Panosu'nu çalıştıran iPhone'larda, iPad'lerde, Mac'lerde, Apple Saatler'de ve Apple TV'leri çökertiyor. Metin bombasını alan uygulamalar karakteri yüklemeyi dener, ancak başarısız olur ve karakter kaldırılıncaya kadar düzgün çalışmayı reddeder.


Soruna neden olan iletiyi silmenin en kolay yolu, başkasından metin bombası nedeniyle çökmekte olan uygulamaya bir ileti göndermesini istemektir. Bu, doğrudan bildirime atlayıp karakteri içeren tüm alanı silmenize olanak tanır.

Bu karakter, MacOS sürümleri için Safari ve Mesajlar'ın yanı sıra iMessage, Slack, Facebook Messenger, WhatsApp, Gmail ve iOS gibi Outlook gibi üçüncü taraf uygulamalarını devre dışı bırakabilir.

Telgraf ve Skype kullanıcıları metin bombası hatasından etkilenmemiş gibi görünüyor.

Apple, en az üç gün önce metin bombası hatasından haberdar edildi ve şirket bu baharda iOS 11.3'ün piyasaya sürülmesinden kısa bir süre önce bir IOS güncellemesinde sorunu çözmeyi planlıyor. IOS 11.3'ün genel beta sürümü bu hatadan etkilenmiyor.

Pek çok uygulama yeni metin bombasından etkilendiğinden, kötü insanlar bu hatayı Apple kullanıcılarını e-posta veya ileti yoluyla hedeflemek veya karakteri açık bir sosyal platformda spam yoluyla kitle kaosu oluşturmak için kullanabilir.

thehackernews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: