SUSE Linux 2.5 Milyar Dolara Satıldı

suse-linux-satildi
suse-linux-satildi
İngiliz firması Micro Focus International'ın sahibi olduğu açık kaynaklı yazılım şirketi SUSE, İsveçli bir özel sermaye firmasına satıldı.

Evet, SUSE Linux ve beraberindeki yazılım işi en sonunda EQT Partners tarafından 2,535 milyar dolar karşılığında satın alındı ve hisseleri yüzde 6 oranında kaldı.

SUSE en eski açık kaynak şirketlerinden birisi ve belki de dünya çapındaki bankalara, üniversitelere ve devlet kurumlarına kurumsal düzeyde Linux yazılım hizmeti sunan ilk şirket.

1992 yılında kuruluşundan bu yana, SUSE birden çok kez sahipliğini değiştirdi. ABD merkezli yazılım şirketi Novell, Kasım 2003'te Microsoft ile işletim sistemi pazarında rekabet edebilmek için 120 milyon dolar karşılığında SUSE'yi satın aldı.


Fakat işler şirketin düşündüğü gibi yürümedi  ve Novell'i de başka bir ABD merkezli şirket olan Attachmate Group tarafından 2011'de 2.2 milyar dolara satın aldı. Bundan tam üç yıl sonra Micro Focus International, Attachmate'i 2014 yılında 2.35 milyar dolara satın aldı.

O zamandan beri SUSE Linux, yarı bağımsız bir bölüm olarak Micro Focus'un bir parçası ve açık kaynaklı işletim sistemleri yazılımı için kurumsal pazarda Red Hat ve Ubuntu ile rekabet ediyor.

EQT'nin Ortakları SUSE'nin yeni sahibi olduğunu duyurdu ve ürünlerini geliştiriciler ve mühendisler ile güçlendirmek için bağımsız bir şirket olarak işletmeyi planladıklarını bildirdi.

SUSE, blog yazısında dile getirdiği gibi, yeni ortaklıkla ilgili heyecan duyduklarını; EQT ile olan ortaklığın, hem Linux işletim sistemi alanında hem de açık kaynak alanında ortaya çıkan ürün gruplarında mükemmel bir pazar fırsatından yararlanabileceğini düşündüğünü belirtti.

OpenSUSE Hakkındaki Endişeler

SUSE'nin OpenSUSE dahil olmak üzere diğer açık kaynak projeleri hakkında endişe duyuyorsanız, SUSE ekibi, kullanıcılarına kaynak liderliğini ve anahtar açık kaynak topluluklarının değişmeden kalması için destek vereceğini taahhüt etti.

"SUSE ekibi, "25 yıllık geçmişine uygun olarak, SUSE ekibinin açık kaynak kodlu bir geliştirme ve iş modeline bağlı kalmayı ve işletmeye açık kaynak inovasyonu getirmek için topluluklara ve projelere aktif olarak katılmayı amaçlıyor" dedi."

Dahası, SUSE Linux'a dayanan ücretsiz Linux dağıtımı olan OpenSUSE, SUSE'nin amiral gemisi SUSE Linux Enterprise Server'dan (SLES) tamamen bağımsız olduğu için paniğe gerek yok.

OpenSUSE Yönetim Kurulu Başkanı Richard Brown, SUSE satın alma anlaşmasının "herhangi bir olumsuz etkisi olmayacağını" belirterek, SUSE'nin "açık" SUSE topluluğunu desteklemeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

thehackernews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: