Google Android Q İle Yeni Mobil Güvenlik ve Gizlilik Özelliklerini Devreye Soktu.

google-android-q-1


Google popüler mobil işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Android Q’nun ilk beta sürümünü, birçok yeni gizlilik ve güvenlik geliştirmesi  geliştirmeleri ile birlikte piyasaya sürdü.

Google'ın henüz adlandırılmadığı Android Q, yüklü uygulamalar, erişim, izinler ve konum ayarları üzerinde daha fazla kontrol, pasif kimlik doğrulama ve face ID için daha fazla destek sağlıyor.


Google’ın Android Q hakkında yayınladığı düzinelerce farklı sayfayı doğrudan incelemek yerine, öğrenebileceğiniz yeni Android sürümünün tüm yeni gizlilik ve güvenlik özelliklerini hızlıca özetledik:

1) Arka planda konumuzu izleyen Android uygulamalarını Durdurma

Android Q, yüklü bir uygulamanın cihazınızın konum bilgisini nasıl kullanabileceği konusunda size daha fazla kontrol sağlıyor. Android Q ile bir uygulamanın cihazınızın konumuna erişimine izin vermek veya reddetmek için tek bir seçeneğiniz var. Kullanımda mı, yoksa arka planda mı çalışıyor önemli değil.

2) Uygulamaların Cihaz Tanımlayıcılarına Erişimi Üzerine Yeni Kısıtlamalar

A) Rehber Benzeşimi - İşletim sistemi artık kişilerin benzeşme bilgilerini takip etmeyecek. Yani, kullanıcının kişilerine erişimi olan uygulamalar bunu yapamayacak.


B) MAC Adresini Random Hale Getirebilmeyi Varsayılan Özellik Yapma - Android 6.0 Marshmallow'da tanıtılan özellik artık Android Q ile varsayılan olarak etkin hale gelecek ve uygulama geliştiricilerin, konum analiz firmalarının, mağazaların ve diğerlerinin MAC adresinizi kullanarak geçmiş kaydınızı oluşturmak için kullanmasını önleyecek.


C) Sıfırlanamayan Cihaz Tanımlayıcıları - Android Q'da yalnızca READ_PRIVILEGED_PHONE_STATE ayrıcalıklı iznine sahip bazı uygulamalar, telefonunuzun IMEI ve seri numarası gibi cihazınızın sıfırlanamayan tanımlayıcılarına erişebilir.


D) Clipboard Verilerine Erişimi Kısıtlamak - Android Q uygulamaların işletim sisteminin clipboard verilerine erişmesini de kısıtlıyor. Yalnızca ön planda (ekranda) çalışan uygulamalar veya varsayılan giriş yöntemi düzenleyicisi olan uygulamalar veya IME (örneğin, varsayılan klavye uygulamaları) pano verilerine erişebilir.

google-android-q-1


E) Cihazın Ağ Durumuna Erişimi Kaldırma - Android Q ayrıca bir cihazın ağ durumu hakkındaki bilgilere erişimi de kaldırıyor. Sanal Özel Ağ (VPN) uygulamaları gibi bu bilgilere erişim gerektiren uygulamalar NetworkStatsManager ve ConnectivityManager'a başvurabilir.


F) USB dizisine erişim - Android Q'da uygulamalar kullanıcılar USB cihazına veya aksesuara erişim izni verdikten sonra yalnızca USB cihazının seri numarasını okuyabilir.

3) Arka Plan Uygulamaları Kullanıcı Etkileşimi Olmadan Yeni Bir Aktivite Başlatamıyor

Android Q ile uygulamaların kullanıcı etkileşimi olmadan arka planda etkinlik başlatmasını önleyen ve kullanıcıları ekranda gösterileni kontrol altında tutan yeni kısıtlamalarla birlikte geliyor.

Neredeyse tüm durumlarda doğrudan bir faaliyet başlatmak yerine kullanıcılara bilgi sağlamak için arka planda bulunan uygulamaların bildirim oluşturmasını zorunlu kılıyor.

Acil olarak kullanıcının dikkatini çekmek isteyen uygulama geliştiricileri, yüksek öncelikli tam ekran bildirimler oluşturabilir.

4) Uygulamalar Konum ve Ağ Ayarlarını Değiştiremiyor

Android Q, uygulamaların Wi-Fi, Wi-Fi Aware veya Bluetooth API'lerinde ACCESS_FINE_LOCATION kullanma iznine sahip olmasını zorunlu kılar.

Artık üçüncü taraf uygulamaların cihazınızda Wi-Fi üzerinde değişiklik yapamayacağı anlamına gelir.  Bunun yerine, uygulamaların kullanıcılardan, cihaz ayarlarında el ile Wi-Fi'yi etkinleştirmelerini veya devre dışı bırakmalarını istemeleri gerekir.

Kullanıcı gizliliğini korumak için, Wi-Fi ağları listesinin el ile yapılandırılması şimdi yalnızca sistem uygulamalarıyla sınırlandırılacak.

5) Bir Uygulama Tarafından Saklanan Verileri Diğerlerinden Korumak için Kapsamlı Depolama

Android Q, her bir uygulamaya harici bir depolama cihazında yalıtılmış bir saklama alanı verir, böylece başka hiçbir uygulama cihazınızdaki diğer uygulamalar tarafından kaydedilen verilere doğrudan erişemez.

Bu, uygulamaların kendi korumalı alandaki dosyaları harici depolama birimine kaydetmeleri ve bunlara erişmeleri için herhangi bir özel izin gerektirmediği anlamına gelir. Ancak, bir uygulamanın diğer uygulamaların oluşturduğu dosyalara erişmesi veya üzerinde değişiklik yapması gerekirse, önce uygun izni alması gerekir.

thehackersnews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: