Facebook 5 Milyar Dolara Kadar Ceza Alabilir

facebok-gizlilik-ihlali-cezası


Facebook, gizlilik politikaları üzerine yapılan bir araştırma sonucunda Federal Ticaret Komisyonu'ndan (FTC) 5 milyar dolara kadar büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalmayı bekliyor; Bu miktar Facebook gibi bir sosyal medya devinin 1 aylık gelirine denk geliyor.

Para cezasının netliği FTC'nin henüz açıkladığı veya ima ettiği şey olmamakla birlikte Facebook'un Çarşamba günü 2019 mali kazanç raporunun ilk çeyreğini açıklanması üzerinden tahmin ediliyor.

Kazanç raporunda Facebook, şirketin Cambridge Analytica skandalı sonrasında soruşturma başlatan FTC’yle uzlaşma beklentisiyle bir kenara 3 milyar dolar koyduğunu söyledi.

Facebook'un FTC ile 2011'de yaptığı anlaşmada sosyal medya kullanıcılarının verilerini paylaşabilmeleri için açık bir onay almasını zorunlu kılmıştır.

FTC, şirketin açık iznini almadan yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerine Cambridge Analytica'ya erişmesine izin verildiğini açıkladıktan sonra geçen yıl Facebook hakkında bir soruşturma başlattı.

Şimdi iki tarafta anlaşmaya yaklaşıyor. Facebook para cezasının 3 milyar dolarla 5 milyar dolar arasında  çıkarmasını bekliyor.

Facebook raporunda, “2019 yılının ilk çeyreğinde muhtemel bir zararı makul bir şekilde tahmin ettik ve FTC'nin platformumuza ve kullanıcı veri uygulamalarına sorgulanmasıyla ilgili olarak 3.0 milyar dolarlık tahakkuk kaydettik” dedi.

Facebook, "Bu konudaki kayıp aralığının 3,0 milyar ila 5,0 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Sorun çözülmedi ve herhangi bir son sonucun zamanlaması veya şartları konusunda güvence verilemiyor." Dedi.

Facebook kabul ederse; Para cezası bugüne kadar herhangi bir teknoloji şirketine bu kadar büyük bir ceza vermeyen ve sosyal medya devi için bir aylık bir geliri temsil eden FTC'nin ilk kaydı olacak.


İngiltere Bilgi Komiseri Ofisi (ICO), Facebook’a Cambridge Analytica skandalı konusunda 500.000 £ para cezası verdi.

FTC'nin faceook'a verdiği para cezası, gizlilik uygulamalarını iyileştirmek için yapılan bir anlaşmayı ihlal ettiği iddiasıyla FTC'nin masraflarını karşılamak için Google’ın 2012 yılında ödediği 22.5 milyon dolarlık medeni cezayı da aşacak.

FTC'nin para cezası şirket için bir başka büyük isabet olsa da, iyi haber şu ki, Facebook sadece 2019'un ilk çeyreğinde 15 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bunun yanı sıra, Facebook platformuna günlük 39 milyon aktif kullanıcı ekledi.

thehackernews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: