Microsoft Chromium Tabanlı Edge Tarayıcı'nın İlk Önizlemesini Yayınladı

chromium-edge


Microsoft Google'ın Chrome tarayıcısına güç veren açık kaynak kodlu bir web oluşturma motoru olan Chromium motorunu kullanarak şirketin sıfırdan yeniden oluşturduğu Edge tarayıcısının ilk yeni sürümünü yeniden yayımladı.

Ancak, Chromium tabanlı Edge tarayıcı sürümleri henüz ahıra veya beta sürümüne henüz girmedi; bunun yerine Microsoft, geliştiriciler için iki test amaçlı önizleme derlemesi yayımladı.

Her iki önizleme de (her gün güncellenecek olan "Canary" ve her hafta güncellenecek "Developer") Microsoft'un yeni Edge web sitesinden indirilebilir.

chromium-edge-1



Şu anda, Chromium tabanlı Edge tarayıcı test sürümleri yalnızca 64-bit Windows 10 için geçerlidir, ancak şirket Windows 7, 8.1, Apple'ın macOS ve Beta ve Stable gibi diğer kanallar için gelecekteki Beta sürümlerini yayınlamayı vaat ediyor.


Yeni Edge tarayıcısı hem Microsoft’un hem de Google Chrome uzantı mağazalarındaki uzantıları da destekler.

Microsoft, modernleştirilen Edge tarayıcısını üç yıl önce serbest bırakarak tarayıcıyı arayarak geri arayarak, ancak son zamanlarda önemli yatırımlara ve devam edene rağmen, yazılım devi Google Chrome'la rekabet edemedi.

Bu yüzden, Aralık ayının sonlarında Microsoft, EdgeHTML motoru yerine Chromium tarafından kullanılan Blink renderleme motorunu kullanarak Edge'i yeniden inşa etme planını duyurdu.


chromium-edge-3
Chromium, Google tarafından işletilen ve web tarayıcısı geliştiricileri arasında popüler olan ve Vivaldi, Opera, Brave ve Samsung Internet gibi birçok üçüncü taraf tarayıcıya da güç sağlayan açık kaynaklı bir Web tarayıcısı projesidir.


Eğer habersizseniz, Microsoft Chromium'u daha ileri itmek için Google ile ortak çalışıyor. Şirket zaten Android ve iOS cihazlarındaki Edge tarayıcısı için Chromium renderleme motorunu kullanıyor.

Ayrıca, Microsoft'un Windows başkan yardımcısı Joe Belfiore, "müşterilerimiz için daha iyi web uyumluluğu sağlamak ve webin tüm web geliştiricileri için daha az parçalanması için daha büyük Chromium açık kaynak topluluğu ile birlikte çalışmayı planlıyoruz" dedi.

thehackernews'dan alıntııdr.

Hiç yorum yok: