New York, Kanada ve İrlanda, Facebook'un Gizlilik İhlallerine Karşı Yeni Araştırmalar Başlattı

facebook-güvenlik-ihlali


Birçok ülkenin Facebook ile güvenlik ihlali problemi var, o zaman Facebook için birçok sorun var - ve ikisi de yakın zamanda bitmeyecek.

Facebook, gizlilik ihlalleriyle ilgili bir FTC soruşturmasının sonucu olarak beklenen bir para cezasını karşılamak için gelirinden zaten 5 milyar dolar ayırmış olsa da, Facebook'un kullanıcıların gizliliğini sürekli olarak görmezden gelmek için ödemeleri gereken ilk taksit gibi görünüyor. 

Bu hafta, Facebook, hem ABD'de hem de yurtdışında, çeşitli kamu otoritelerinin, şirketin kullanıcılarının verilerini yanlış kullanması üzerine üç ayrı soruşturma ile vuruldu.

New York Başsavcısı Facebook E-posta Toplama Skandalını Araştıracak

New York Başsavcısı, Facebook'un site kaydı sırasında izinsiz olarak 1,5 milyondan fazla kullanıcının e-posta kişilerini yetkisiz olarak derlemesine yönelik bir soruşturma başlatıyor.

Bu ayın başlarında Facebook, kullanıcılarından kimliğini doğrulamak için e-posta hesap şifrelerini yeni bir sosyal ağ platformuna sormak suretiyle şimdiye kadarki en kötü kullanıcı doğrulama mekanizmasını uyguladı.

Ancak geçtiğimiz hafta, "istemeden" sosyal ağlarının sunucularına 1,5 milyondan fazla yeni kullanıcının e-posta bağlantılarını kendi rızası veya bilgisi olmadan yüklediği ortaya çıktı.

New York Başsavcısı Letitia James'e göre, toplanan e-posta adresleri yüz milyonlarca Facebook kullanıcısını hedeflenen reklamlara maruz bırakmış olabilir.


James, “Facebook art arda bu verilere madencilikten yararlanırken tüketici bilgilerine saygı duymadığını gösterdi,” dedi. Artık sosyal medya şirketinin tüketicileri nasıl idare ettiği konusunda sorumlu tutulması gerektiğini söyledi."

Habere cevaben, bir Facebook sözcüsü NY Times'a verdiği demeçte, şirketin "New York Eyalet Başsavcılığı ile temas halinde olduğunu ve bu konudaki sorularına cevap verdiklerini" söyledi.

İrlanda Düz Metin Şifreleri Skandalı Üzerine Facebook’a Soruşturma

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, sosyal ağın şirket sunucularında düz metinle gösterilen yüz milyonlarca Facebook, Facebook Lite ve Instagram kullanıcısının yüzlerce şifresini bıraktığını ortaya koyduğunda, Facebook'un gizlilik sınırını ayrı ayrı araştırmaya başlamıştı.

O sırada, olayın düz metin olarak Instagram kullanıcılarının "on binlerce" şifresini ifşa ettiği, geçen hafta ise etkilenen Instagram kullanıcılarının gerçek sayısının yüz binlerce değil, milyonlarca olduğu bildirildi.

Açıklanan şifreler potansiyel olarak 2012 yılına tarihlendirildi ve 2.000'e kadar Facebook çalışanı tarafından erişilebilirdi.

Açıklanan şifreler potansiyel olarak 2012'ye tarihlendi ve 2.000'e kadar Facebook çalışanına erişilebilirdi. Perşembe günü yapılan bir açıklamada, İrlanda Veri Koruma Komiseri, Facebook'un uyup uymadığını belirlemek için "bu konuda yasal bir soruşturma başlattığını" söyledi. 

Kanada'da Cambridge Analytica Skandalı Üzerine Dava Açtı

Kanadalı düzenleyiciler, Mart 2018’deki Cambridge Analytica skandalıyla ilgili soruşturmaları ve Kanadalılar üzerindeki etkilerini takiben ülkenin gizlilik yasalarını ihlal ettiği iddiasıyla Facebook’a dava açıyorlar.

Perşembe günü Kanadalı gizlilik komisyoncusu Daniel Therrien ve British Columbia mevkidaşından Perşembe günü yayınlanan ortak bir rapor, şirketteki gevşek güvenlik uygulamalarının yüz binlerce Kanadalı hakkında kişisel bilgilerin siyasi amaçlar için kullanılmasına izin verdiğini söyledi.

Gözcüler geçtiğimiz yıl Facebook’u araştırmaya başladılar. İngiltere’deki bir siyasi danışman olan Cambridge Analytica 87 milyon kullanıcıdan veri topladı ve daha sonra bu bilgileri veya izinleri olmadan politik kazanç için kullandı.

ABD FTC, Facebook’u Cambridge Analytica skandalı üzerine araştırıyor ve şirket komisyonla anlaşmayı öngörmek için gelirinden 5 milyar dolar ayırdı.

thehackersnews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: