Facebook'un Sizin Hakkınızda Topladığı Verileri Diğer Sitelerden ve Uygulamalardan Temizleme

facebook-veri-temizleme


Facebook, Dünya'nın en büyük reklamcılık platformlarından biridir ve bunun nedeni siz, ben ve herkes hakkında çok şey biliyor olmasıdır.


Facebook, sosyal ağ sitesinde bir hesabı olsun ya da olmasın, İnternet'teki insanları izlemek için birçok araç kullanır ve bunların çoğu diğer uygulamaların ve web sitelerinin Facebook ile paylaştığı çevrimiçi etkinlik verilerine dayanır.

Çevrimiçi yaptığımız her şey, kıyafet satın almaktan, uygulamaların ve web sitelerinin genellikle reklam şirketleriyle paylaştığı otellere kadar ilgi alanlarınız ve ihtiyaçlarınız için daha doğru profiller oluşturmalarına olanak tanıyan çok sayıda davranışsal veri üretir.

Bununla birlikte, gizlilik ve veri ihlali tartışmaları konusunda dünya çapında eleştiriyle karşı karşıya kaldıktan sonra, Facebook geçen yaz toplanan verilerin daha fazla kontrolünü sağlayan Off-Facebook Etkinliği adlı bir gizlilik aracı duyurdu.

Bugün 2020 Veri Gizliliği Gününden başlayarak, Facebook Dışı Etkinlik özelliği artık Dünya'nın her yerindeki kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor.

Başlangıçta "Geçmişi Temizle" olarak tanıtılan araç, kullanıcılara kullandığınız diğer uygulamalara veya ziyaret ettiğiniz web sitelerine dayanarak Facebook'un sizin hakkınızda tuttuğu bilgilerin net bir özetini sunar ve ayrıca isterseniz hesabınızdan silmenizi sağlar.





"Diğer işletmeler, bize sitelerindeki etkinliğiniz hakkında bilgi gönderir ve bu bilgileri size alakalı reklamlar göstermek için kullanırız. Artık bu bilgilerin bir özetini görebilir ve isterseniz hesabınızdan silebilirsiniz."

Facebook Dışı Etkinlik Aracı Nasıl Kullanılır?


Ancak, özelliğin kullanıcıların tarama bilgilerini Facebook sunucularından silmesine gerçekten izin vermediğine dikkat etmek önemlidir; Bunun yerine kullanıcıların toplanan verileri Facebook hesaplarından ayırmasına olanak tanır.

Örneğin, denedim ve 1000'den fazla uygulama ve web sitesinin çevrimiçi etkinliğimi son 180 gün içinde Facebook ile paylaştığını gördüm; bunların çoğu haber, bankacılık ve sağlık kuruluşları ve hatta LinkedIn.

Off-Facebook'a Nasıl Erişilir?



  • Facebook uygulamanızda 'Ayarlar ve Gizlilik'e gidin,
  • 'Facebook Dışı Etkinlik'i seçin
  • Bir sonraki ekranda, verilerinizi Facebook ile paylaşmış olan tüm web sitelerinin ve uygulamaların bir listesi sağlanır.
  • Onlarla kaç etkileşime sahip olduğunuzu görmek için belirli uygulamaları seçebilirsiniz.
  • Etkileşim sayısını ve açılır pencerenin altındaki Etkinlik Ayrıntılarını İndir'i tıklayarak etkinlik ayrıntılarını indirebilirsiniz.
  • Facebook'un size ait olduğu verilerden çok endişe ediyorsanız, 'Geçmişi Temizle'yi tıklayarak geçmişinizi temizlemeye değer.


"Geçmişi temizle" seçeneğini kullandıktan sonra, Facebook hesabınızı kullanarak eriştiğiniz belirli web sitelerinden çıkış yapacağınızı da belirtmek gerekir.

Bunun yanı sıra, geçmişin temizlenmesi üçüncü tarafların gelecekteki veri paylaşımını engellemez ve 'Gelecekteki Etkinliği Yönet' adı verilen ve Facebook'un gelecekte faaliyet verilerinizi işletmelerden almasını kısıtlamayan başka bir seçenek daha vardır. Sadece yeni bilgiler hesabınızla ilişkilendirilmez.


Yine de, Google gibi Facebook rakipleri "Facebook Dışı Etkinlik" sayfası ile karşılaştırılabilir hiçbir şey sunmadığından, şeffaflık ve kontrole doğru kayda değer bir adımdır.

thehackernews'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: