15 Yaşındaki Kullanıcı Apple macOS’un Kernel Hatasını Açıkladı.

apple-mac-os-kernel-hata
apple-mac-os-kernel-hata


Yılbaşı gecesi bir güvenlik araştırmacısı, Apple'ın macOS işletim  sisteminde, sistemin tüm denetimini ele geçirmek için kullanılabilen,  düzeltilmemiş bir güvenlik açığının ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı.


"Kök Erişime İzin Veriyor!"


    2018 yılının ilk gününde, çevrimiçi moniker Siguza'yı kullanan bir  araştırmacı, GitHub'da en az 15 yaşında olduğunu öne sürdüğü, sıfır güne  dayanan macOS güvenlik açığı ve konsept kanıtı (PoC) kullanım kodu  ayrıntılarını açıkladı.

 Hata, ayrıcalıksız bir kullanıcının (saldırgan) hedeflenen sistem  üzerinde kök erişimini ve kötü amaçlı kodu yürütmesini sağlayabilecek  ciddi bir yerel ayrıcalık yükselmesi (LPE) güvenlik açığıdır. Bu  kusurdan yararlanmak için tasarlanan zararlı yazılımlar sistemin  derinlerine tamamen yerleşebilir.
 Kaynağa bakıldığında, Siguza bu güvenlik açığının en az 2002 yılından bu  yana etrafa geldiğine inanıyor ancak bazı ipuçları, kusurun on yıldan  daha eski olabileceğini öne sürüyor. "Bir küçük, çirkin böcek, on beş  yıl, sistemin tamamına erişim" diye yazdı.

 Bu yerel ayrıcalık yükseltme kusuru, bir saldırganın bir kök kabuğu  yüklemesine veya sisteme rasgele kod yürütmesine izin veren bir  dokunmatik ekran veya düğme gibi beşeri arabirim aygıtları (HID) için  tasarlanmış macOS çekirdeğinin bir uzantısı olan IOHIDFamily'de bulunur.
 Araştırmacılar, "IOHIDFamily, içerdiği birçok yarış koşulları nedeniyle  kötü bir şöhreti gösterdi; bu durum, büyük bir kısmının komuta  kapılarından faydalanmak için yeniden yazıldığının yanı sıra, büyük  parçalar hak kazanmak suretiyle kapatılmasına yol açtı" dedi. .

 "Başlangıçta bir IOS çekirdeğindeki uzlaşmama izin verecek, az duran bir  meyve bulma umuduyla kaynağını inceliyordum, ancak o zaman bilmiyordum  ki IOHIDFamily'nin bazı kısımları yalnızca macOS'ta var - özellikle de  IOHIDSystem, bu güvenlik açığı içeriyor. "
 Siguza tarafından oluşturulan, IOHIDeous olarak adlandırılan exploit,  macOS'un tüm sürümlerini etkiler ve çekirdekte keyfi okuma / yazma  hatası sağlar.

 Ayrıca, IOHIDeous, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayan Sistem  Bütünlüğü Koruması (SIP) ve Apple Mobil Dosya Bütünlüğü (AMFI) güvenlik  özelliklerini devre dışı bırakır.
 Siguza tarafından sunulan PoC kodu, nedense macOS High Sierra 10.13.2  üzerinde çalışmayı durdurdu ve macOS High Sierra 10.13.1 ve önceki  sürümlerinde çalışıyor ancak exploit kodunun en son sürümde de çalışması  için düzeltilebileceğine inanıyor.

 Bununla birlikte, araştırmacı, onun istismarının çalışması için oturum  açan kullanıcının bir oturumunu zorlamak zorunda olduğuna dikkat çekti;  ancak bu, hedeflenen makine manuel olarak kapatıldığında veya yeniden  başlatıldığında exploitin çalışmasıyla yapılabilir.

 Güvenlik açığı yalnızca macOS'u etkiliyor ve uzaktan sömürülebilir  olmamasından dolayı, araştırmacı bulgularını Apple'a bildirmek yerine  çevrimiçi olarak çöpe atmaya karar verdi. Habersiz olanlar için,  Apple'ın hata ayıklama programı macOS hatalarını kapsamaz.
 Güvenlik açığıyla ilgili ayrıntılı teknik ayrıntılar için, araştırmacıların GitHub'taki yazışmalarına bakabilirsiniz.



thehackernews’dan alıntıdır. 

Hiç yorum yok: